Wit goud rhodiëren

Steeds vaker ontvangen we opmerkingen over de kwaliteit van wit gouden juwelen. Daarom geven we u graag enkele feiten rond wit goud mee en welke oplossingen we hiervoor kunnen aanbieden. 

Helaas gaat deze rhodium laag na intensief gebruik slijten, want de laag kan immers slechts enkele micrometer dik worden aangebracht. Hierdoor komt de originele wit-gouden kleur aan de oppervlakte te liggen van het juweel. Uiteraard zal dit verschijnsel zich sneller voordoen bij ringen en armbanden dan bij halssnoeren en oorbellen. 

Het is zo dat er zich tegenwoordig meer problemen voordoen met wit goud dan vroeger. Dit komt omdat een wit gouden legering vroeger samengesteld werd uit goud en nikkel. Nikkel is een zeer goede "witmaker" voor een legering  en slijtvaster in gebruik. Helaas, volgens de Europese richtlijnen mag er geen nikkel meer gebruikt worden in de wit gouden legeringen omdat een aantal mensen hier allergisch op konden reageren.

Gelukkig is hier een oplossing voor. Door uw ring jaarlijks eens te voorzien van een nieuwe rhodium laag, blijft hij intens wit van kleur. Op dit moment wordt de ring ook volledig nagezien door ons.  

In essentie is 18kt wit  goud een "geforceerde" legering. Logisch, gezien 18kt wit goud bestaat uit 75% zuiver geel goud. Hierdoor is een wit gouden legering niet zuiver wit, maar een klein  beetje gelig grijs.

Om alsnog een mooiere zuivere witte kleur te verkrijgen worden de witgouden delen van een juweel voorzien van een rhodiumlaag. Rhodium is een metaal uit de familie van de platina-metalen met als eigenschappen, uiteraard een perfect mooie kleur, een hoge slijtvastheid en via elecrolytische weg een goede hechting aan goud.